5 måder at gøre dit nybyggeri handicapvenligt

5 måder at gøre dit nybyggeri handicapvenligt

Det kan være en god idé at indtænke handicapvenlighed i dit nybyggeri ­– også selvom det måske ikke er aktuelt endnu. Det er nemlig virkelig vigtigt, at du føler dig tryg og sikker i dit hjem, selvom du med alderen måske går lidt mere usikkert, ser dårligere eller sidder i kørestol.

Niveaufri adgang
Et vigtigt step i et handicapvenligt byggeri er naturligvis, at der etableres niveaufri adgang, så kørestolsburgere kan komme rundt uden besvær. Ved etablering af niveaufri adgang, er en sokkelaffugter en god løsning for sikre, at soklen holdes tør og ikke tager skade. Man graver en ”voldgrav” langs bygningens facader og gavle, så vand kan løbe herned, og ovenpå lægges en gitterrist, der blandt andet forhindrer, at facaden rammes af sprøjt fra regn, og at voldgraven fyldes med blade.

Handicapvenligt badeværelse
Mens mange af boligens rum er naturligt store, kan badeværelset være et af de rum, hvor man nedprioriterer pladsen. Ved et handicapvenligt byggeri er det essentielt, at badeværelset er relativt stort, og at der er indtænkt handicapvenlige løsninger undervejs. Det kan være vanskeligt at sidde derhjemme og vurdere, hvordan badeværelset indrettes smartest, og derfor er det en god idé at tage ud og kigge på diverse badeværelsesudstillinger for at få inspiration til handicapvenlige løsninger. Badeværelset kan nemlig sagtens have et lækkert og eksklusivt udtryk, samtidig med at det er handicapvenligt.

Handicapvenligt køkken

Der er mange måder, hvorpå man kan gøre køkkenet handicapvenligt. I forhold til køkkenskabene, er det en god idé at vælge skuffer i stedet for hylder til underskabene, så de er lettere at komme til. Vælg også greb, der er lette at nå og gribe om og indtænk gerne et rullebord eller løst skabsmodul på hjul, der kan hjælpe med at transportere mad og service.

Det er også vigtigt at vælge løsninger, der gør det let for en siddende person at tænde og slukke vand og stikkontakter. Vælg derfor gerne grebsforlængere eller kraftigere greb til vandhanen, så man ikke skal række så langt. Af samme grund er det en god idé at placere elstik i forkanten af bordpladen, så de er lette at nå.

Handicapvenlig indretning

Handicapvenlig indretning er væsentligt for at sikre, at alle kan færdes i huset. Her er det vigtigt at sikre god og fleksibel belysning ved forskellige funktioner. Derudover skal der være god plads til at komme rundt med rollator eller kørestol. Derfor skal der ikke være noget, man kan snuble over eller køre ind i såsom løse tæpper og pyntegenstande. Også dørtrin er vigtigt at undgå for at sikre, at alle kan komme sikkert rundt mellem husets rum.

Indtænk rengøring  

Når du indretter din nye bolig, er det også vigtigt, at du overvejer, hvordan du gør det let at udføre den daglige rengøring. Det kan du eksempelvis gøre ved at have god plads mellem møblerne, så det er lettere at støvsuge, eller du kan bruge en robotstøvsuger, som ubesværet kan klare støvsugningen i alle rum, så længe der ikke er dørtrin. Derudover er det en god idé at droppe bunden i kosteskabet, så det er lettere at trække støvsuger og andet rengøringsudstyr ind og ud.

5 måder at gøre dit nybyggeri handicapvenligt
5 måder at gøre dit nybyggeri handicapvenligt

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.